Den Kambodjanska versionen av Vasaskolan ligger på landsbygden, omgiven av risodlingar och små trähus. Byn är inte vad vi skulle kalla en by – husen ligger långt ifrån varandra ute på det stora risfälten. Barnen går eller cyklar därför väldigt långt varje dag för att komma till skolan. Ibland kommer de tillsammans, flera stycken på en och samma cykel.

Varje hus har sin egen ko (som används som dragdjur för fälten), höns och risfält – de tillverkar allt de behöver själva så de är helt självförsörjande. Det är heller ingen självklarhet att barnen skall gå i skolan eftersom de behövs hemma eller på fälten för att familjen skall överleva. Att gå i skolan kan ibland vara en lyx som många föräldrar inte kan ge sina barn, även om det finns en skola.

I Vasaskolan går ungefär 500 elever, i 5 rum och i skift. På morgonen går hälften av barnen och på eftermiddagen avlöses de av den andra halvan av elever. Varje klass har ca 50 elever och det finns totalt 9 lärare. Detta inkluderar läraren i engelska och datorkunskap som finansieras av vårt projekt. Elektricitet är helt nytt på skolan och skolans materialförråd är minimalt. Realiteten är att alla elever måste ha med sig sitt eget skolmaterial och tyvärr betyder detta att det finns barn som inte har möjlighet att gå i skolan av just denna anledning.

Snabba fakta:
Provins: Takeo,
Distrikt: Tramkak
Avstånd: 68 kilometer ifrån Phnom Penh
Restid: 2 timmar och 30 minuter från Phnom Penh
Elektricitet: Ja (sen 2016)
Brunn: 1
Elever: 504, 1a till 6an
Lärare: 9
(förutom skolan som vi byggt så har S2S och Vasaskolan gemensamt finansierat en lärare i engelska/datorkunskap och en solkraftdriven dator med Internet access)

DSC_8220

Close Menu